Çocuğunuz Okul Dönemine Hazır Mı?

Galeri30 Ağustos 2019
3.7B OKUNMA
Paylaş

Antalya Yaşam Hastanesi uzman hekimleri, çocukları okula başlayacak olan ebeveynleri, okul öncesi ve okul döneminde bekleyen sorunlar konusunda bilgilendirerek uyarıyorlar.

Kaynak: www.yasamhastaneleri.com

Çocuğunuz Okul Dönemine Hazır Mı?

3-6 yaş arasında bir çocuk sahibiyseniz, okulun ilk haftaları, özellikle ilk kez evden ayrılarak kreş ya da anasınıfına başlayacak çocuklar için hem heyecanlı hem de korkulu bir süreç haline gelebilir. Aileden ayrılmak çocuk için zorlayıcı olsa da gelişim ve bireyselleşmesi için önemlidir. İlk haftalarda  aileden ayrılmada güçlük, sınıfa girmek istememe, evde ya da okulda ağlamalar sıklıkla görülebilir. Çocuğun okula uyum sağlaması için zaman tanınması ve uyum sürecinde geri adım atılmaması gerekir. Ebeveynin kendisinde de çocuğun ondan ayrı kalamayacağı, çocuğun kendini ifade etmesinde güçlük yaşayacağı gibi  düşünceleri varsa kaygının çocuğa yansıması kaçınılmazdır.

Çocuğunuzun  Hem Zihinsel Hem de Duygusal Gelişimi Önemli!

Çocuğun sınıf ortamına uyum sağlaması ve aktarılan bilgileri özümsemesi için hem zihinsel hem de duygusal gelişimininin okul sürecine uygun olması, aynı zamanda sosyal ve özbakım becerilerinde yeterlilik kazanmış olması gereklidir. Bu sürece hazır olmayan çocuklarda öğretmen ve akranları ile ilişki sorunları, akademik başarısızlık,uyum bozukluğu, okul reddi gibi tablolar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Çocuğun okul olgunluğuna ulaşıp ulaşmadığını değerlendiren metropolitan okul olgunluğu testi, okula hazırlık testi gibi testler, aynı zamanda çocuğun duygusal ve davranışsal açıdan psikolojik olarak değerlendirilmesi sonucunda çocuğun ilkokula başlaması ya da bir yıl daha okul öncesi eğitime devamı önerilebilmektedir.

Çocuğun Okul Kaygısına Destek Olunmalı

Haziran ayında karnesini alıp bu dönem bir üst sınıfa başlayacak çocuk ve gençler için okula uyum süreci görece kolay olmakla birlikte okul değişikliği, öğretmen değişikliği vb nedenlerden dolayı  bir belirsizlik varsa çocuğun kaygısı artabilir. Bu kaygı nedeniyle davranışsal değişimlerin olabileceği unutulmamalıdır. Çocuğun kaygısının farkına varmak ancak bununla baş etmede neler yapılabileceğini beraber ele almak,  uyum sürecine destek olmak önemlidir.

Tatil Sürecinin Değerlendirmesi Yapılmalı

Yeni eğitim yılına başlarken çocuğa tatilinin nasıl geçtiği ile ilgili düşüncelerini sormak, tatilde onunla ilgili nelerin daha farklı olmasını dilediğini, planladığını ve gerçekleştirmekte zorluk yaşadığı konuların neler olduğunu, bu zorlukları aşmak için neler yapılabileceğini konuşarak  geçirdiği tatil döneminin bir değerlendirmesinin ebeveynler tarafından yapılması önemlidir. Yaz tatilinde esnetilen günlük rutinlerin (uyku saati, bilgisayar- televizyon süresi vb) yeniden düzenlenmesi,  okul başlamadan eski haline dönmesi uyum sürecini kolaylaştıracaktır.

Çocuk Ruh Sağlığı Alanında Uzman Kişilerden Destek Alınabilir

Okulların açılması ile birlikte okul idaresi, öğretmen ve aile işbirliğinin geciktirilmeden sağlanmasının, gerekli durumlarda zaman kaybetmeden bir çocuk ruh sağlığı uzmanından destek alınmasının mevcut zorlanmanın çözümünde ve yeni güçlüklerin ortaya çıkmasını engellemede etkin rol oynadığı unutulmamalıdır.

3.7B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!