56. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında Yarışacak Filmler

Galeri20 Ekim 2019

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali ulusal uzun metraj film yarışmasında yarışacak filmler. 

Aşk, Büyü vs.

Hepimiz bir şeylere inanıyoruz. İnandığımız şeylere hayatımızı adıyoruz. Aşk, Büyü, vs., aşka ve doğaötesine duydukları inancı sorgulayan iki kadının hikayesi. Eren ve Reyhan 16 - 17 yaşında iki genç kızken Büyükada'da bir aşk yaşamışlardır. Eren zengin bir milletvekilinin kızı, Reyhan onun yazlık evindeki bekçinin kızıdır. İlişkileri ortaya çıkınca Eren'in ailesi onları zorla ayırır, Reyhan'ı ve babasını uzağa sürer. Yirmi yıl sonra Eren Büyükada'ya döner. Film de burada başlar. Gerçek Aşk mı yoksa batıl inançlı bir büyünün etkisi mi? İki kadın 20 yıl aradan sonra tekrar buluşuyor ve gençlik yıllarındaki tutkulu ve acı dolu ilişkilerini hatırlıyor. İki kadın 20 yıl aradan sonra tekrar buluşur ve Büyükada'da eski bir aşkın, eski bir büyünün peşinde, tek günlük bir yolculuğa çıkarlar.

Ümit Ünal
1965'te doğdu. Teyzem (1986), Hayallerim, Aşkım ve Sen (1987) gibi sekiz filmin senaryosunu yazdı. Yönettiği ilk uzun metrajlı film 9 (2001) birçok ödül kazandı ve 2003 Yabancı Dilde En İyi Film Oscar Ödülü için Türkiye'nin adayı olarak seçildi. Anlat İstanbul (2004), Ara (2007), Gölgesizler (2008), Ses (2010), Nar (2011), Sofra Sırları (2018), Aşk, Büyü, vs. (2019) gibi sekiz filmi yazıp yönetti. Beş kitabı yayınlanan Ünal, resim çalışmaları da yaptı. İki kişisel sergi açtı ve üç kitap resimledi.

Yönetmen: Ümit Ünal

Senaryo: Ümit Ünal

Görüntü Yönetmeni: Türksoy Gölebeyi

Kurgu: Ümit Ünal, Melika Kasaplar

Sanat Yönetmeni: Elif Zeynep Taşçıoğlu

Oyuncular: Ece Dizdar, Selen Uçer, Ayşenil Şamlıoğlu, Damla Ersan, Murat Toprak, Uygar Özçelik, Emrah Kolukısa, Tonguç Radar, Şirzat Bilallar

Yapımcı:Ümit Ünal

 

Bilmemek

Selma ve Sinan birbirine tahammülünü yitirmiş mutsuz bir çift, oğulları Umut ise kendini tanımaya ve kanıtlamaya çalışan bir delikanlıdır. Üçü de hayatlarından memnun değildir ve kendilerini kuşatılmış hissetmektedir. Lise sonda su topu takımında yer alan Umut’un hakkında eşcinsel olduğu dedikodusu yayılır. Selma ve Sinan, yolunda gitmeyen evlilikleriyle mücadele ederken Umut ortadan kaybolur. Oğullarını aramaya başlayan Selma ve Sinan aslında kendilerini kaybetmiş olduklarını da anlarlar. Bilmemek, kaybolanları anlatan bir arayış filmi.

Leyla Yılmaz
Bursa’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. Eğitimine New York Üniversitesi'nde (NYU) sinema okuyarak devam etti. 2006 yılında Fikri Görsel Sanatlar isimli platformu kurdu ve o tarihten günümüze sinemanın yanı sıra çeşitli eğitim, sosyal sorumluluk ve sanatsal projeleri takım arkadaşlarıyla sürdürmekte. İlk filmi Bir Avuç Deniz'i 2011 yılında yazdı ve yönetti. 2019 yılında tamamlanan Bilmemek, yönetmenin yazıp yönettiği ikinci filmidir.

Yönetmen: Leyla Yılmaz

Senaryo: Leyla Yılmaz

Görüntü Yönetmeni: Meryem Yavuz

Kurgu: Osman Bayraktaroğlu

Sanat Yönetmeni: Serdar Yılmaz

Oyuncular: Emir Özden, Senan Kara, Yurdaer Okur, Ulaşcan Kutlu, Levent Üzümcü, Çetin Sarıkartal

Yapımcı: Leyla Yılmaz, Evren Parlar, Christopher Elsey

Yapım Şirketi: Fikri Görsel Sanatlar

Bina

Distopik bir Türkiye’de hükümet ülke çapındaki tüm yayınları birleştirmek için tüm evlere bir yayın sistemi kurmaya başlar. Bakımsız ve eski bir sitede apartman görevlisi olan Mehmet’in yürüyerek işe gittiği bir gün hükümet siteye yeni bir anten takacaktır. Ancak kurulum sırasında devlet görevlisi çatıdan düşerek ölür ve olaya tanık olan Mehmet’in gerçeklikle bağı kopmaya başlar. Yeni takılan anten ve antenden gelen yayın apartman sakinleri için bir tehdit oluşturmaya başlar. Mehmet apartmana musallat olan bu kötü niyetli varlığın peşine düşer.

Orçun Behram
FAMU’da görüntü yönetmenliği üzerine bir yıllık uluslararası programı bitirdi. Ardından, Columbia College Şikago’da sinema eğitimini tamamladı. 2014’ten bu yana klip, kısa film ve belgeseller başta olmak üzere pek çok alanda yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak çalışıyor. Bina’nın yapımını da üstlenen, yakın zamanda kurduğu LucidLab yapım şirketinde aynı zamanda yönetici olarak çalışmakta.

Yönetmen: Orçun Behram

Senaryo: Orçun Behram

Görüntü Yönetmeni:Engin Özkaya

Kurgu: Burç Alataş

Sanat Yönetmeni: Ufuk Bildibay

Oyuncular: İhsan Önal, Gül Arıcı, Levent Ünsal, Enis Yıldız, Işıl Zeynep, Eda Özel, Elif Çakmak, Toprak Mert Yadigar

Yapımcı: Orçun Behram, Müge Özen

Yapım Şirketi: Solis Film, LucidLab

Bozkır

Devam etmekte olan baraj çalışması köyün tahliyesini gerektirir. Evi ve karısının bahçedeki mezarı etrafında münzevi bir hayat sürmekte olan Ahmet ise, yeğenlerinin ısrarlarına rağmen köyden taşınmaya yanaşmaz. Amcalarını ikna edemeyen yeğenleri, Ahmet’i ikna etmesi için yıllardır görüşmediği oğlu Harun’u köye gelmeye razı ederler. Fakat annesinin ölümünde babasının ihmali olduğunu düşünen Harun'un uzun zaman sonra babasıyla bir araya gelişi sorunsuz olmayacaktır. Harun annesini sular altında bırakmak istememektedir ve mezarın taşınmasını talep eder. Ahmet’inse yeni bir vicdani yükümlülüğü kaldıracak gücü yoktur. Baraj hızla dolmakta ve zaman daralırken, baba oğul da hem kendileriyle hem geçmişiyle hesaplaşma yaşarlar.

Ali Özel
1980’de Konya’da doğdu. 1997 yılında film ve reklam sektöründe kamera asistanı olarak çalışmaya başladı. 2008 yılında Mommo - Kız Kardeşim filminin yapımında yer aldı. 2016 yılında Kalandar Soğuğu’nun post prodüksiyon sürecine katkıda bulundu. 2015 yılından bu yana Re-Cinema çatısı altında film üretmeye devam etmektedir.

Yönetmen: Ali Özel

Senaryo: Ali Özel

Görüntü Yönetmeni: Ümit Çakmaksoy

Kurgu: Ali Özel, Mahmut Aran, Yakup İnanlı

Sanat Yönetmeni: Ahmet Yesevi Özel

Oyuncular: Ahmet Özel, Hakan Emre Ünal, Mücahit Koçak, Ozan Dağara, Elif Aydın

Yapımcı: Ali Özel

Yapım Şirketi: ReCinema

Ceviz Ağacı

Hayati, yazma yeteneği körelirken evliliği de çökmekte olan bir yazardır. Babasının evinde, bahçedeki kurumuş ceviz ağacını canlandırmayı takıntı haline getirmiştir. Babasının ölümü ve geçmişini kurcaladıkça yalnızlığı daha da derinleşir. Eşinin bir ilişkisi olduğunu öğrenmesiyle yıkılsa da zayıf kişiliğinden dolayı kendinden beklenen şiddetli tepkiyi bile vermekten acizdir. Hayatı gittikçe cehennem azabına dönüyorken yakın arkadaşının nişanlısıyla tanışır. Zamanında aşık olup da açılamadığı arkadaşına çok benzeyen bu kadınla karşılaşmak yazmak konusunda Hayati'yi diriltir. Tam o sırada, ceviz ağacı da tomurcuklanmaya başlar. İçindeki umudun canlandığı bugünlerde annesinin ölümü, hemen ardından da eşinin sevgilisiyle kaçışı son damla olur. Evinde çıkan yangından sonra, Hayati şehri terk eder. Birkaç gün sonra, yanmış bir kadın cesedi bulan polis, Hayati’yi cinayetle suçlar ve gözaltına alır. Hayati masum olmasına rağmen, suçlamaları kabul edecektir.

Faysal Sosyal
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. Tahran Sanat Üniversitesi’nde Sinema Yönetmenliği ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Yeni Türk Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Kayıp Zaman Düşleri adlı mezuniyet filmi dahil olmak üzere Tahran’da 4 kısa film çekti. 2013’te Üç Yol isimli uzun metraj filmini, 2014’te Şarkılar Değişti Önce adlı belgeselini ve 2015 yılında ise Srebrenitsa ve Prijedor katliamlarını konu alan Kayıp Zamanlar’ı çekti.

Yönetmen: Faysal Soysal

Senaryo: Faysal Soysal

Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir

Kurgu: Mostafa Kherghepoush

Sanat Yönetmeni: Natali Yeres, Nezihe Ateş

Oyuncular: Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Ali Mert Yavuzcan

Yapımcı: Faysal Soysal

Yapım Şirketi: Balkon Film

Kronoloji

Uzun yıllardır evli olan Hakan ve Nihal İstanbul'da yaşamaktadır. Nihal, çocuk sahibi olamayacağını öğrendikten çok kısa bir süre sonra ansızın ortadan kaybolur. Hakan, karısını çılgınca ararken, kendisi ve çevresi hakkında acı verici keşifler yapar.

Ali Aydın
1981’de İstanbul’da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Yönetimi programını tamamladı. Çeşitli dizi ve reklam filmlerinde çalıştı, 2009'da Kaf Film’i kurdu. İlk filmi Küf ile 69. Venedik Film Festivali’nden en iyi ilk filme verilen Geleceğin Aslanı ödülünü aldı. Aynı filmle Selanik Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’ne layık görüldü. MoMA’nın 2013 New Films & New Directors seçkisinde yer alan Küf, pek çok ulusal ve uluslararası festivalden ödülle döndü.

Yönetmen: Ali Aydın

Senaryo: Ali Aydın

Görüntü Yönetmeni: Murat Tuncel

Kurgu: Jan Ruschke, Selda Taşkın

Sanat Yönetmeni: Meral Efe Yurtseven, Yunus Emre Yurtseven

Oyuncular: Birkan Sokullu, Cemre Ebüzziya, Tansu Biçer, Serkan Keskin, Esra Kızıldoğan, Beran Soysal, Ozan Çelik, Ahmet Kaynak

Yapımcı: Sevil Demirci

Yapım Şirketi: Yeni Sinemacılık

  

Küçük Şeyler

Onur, bölge müdürü olarak çalıştığı ilaç şirketinden atılır. İşsizlik başta ona çok büyük bir sorun olarak görünmez ama karısı Bahar için aynı şey geçerli değildir. Onur onu dinlemez ve gitgide sadece karısının kaygılarına değil etrafındaki dünyaya karşı da aldırmaz hale gelir. Güzel bir aldırmazlık halindeki Onur, daha ziyade zebralarla çevrelenmiştir. Komedi malzemesi olmayan olayları absürt bir mizahla ele alan Küçük Şeyler’de kişisel bir krizin bir evliliği nasıl etkilediği anlatılıyor.

Kıvanç Sezer
1982'de Ankara'da doğdu. Ege Üniversitesi’nde Mühendislik eğitimi aldı. İtalya'da Sinema Kurgusu eğitimi aldıktan sonra Türkiye'ye dönerek Sinema-Televizyon sektöründe çalıştı. İlk uzun metraj filmi Babamın Kanatları ile 51. Karlovy Vary Film Festivali'nde yarıştı ve 20’den fazla ödül aldı. İkinci filmi Küçük Şeyler dünya prömiyerini 54. Karlovy Vary Film Festivali yarışmasında yaptı ve film festival yolculuğuna devam ediyor.

Yönetmen: Kıvanç Sezer

Senaryo: Kıvanç Sezer

Görüntü Yönetmeni: Hatip Karabudak

Kurgu: Selda Taşkın

Sanat Yönetmeni: Alceste Wegner, Reyhan Acar

Oyuncular: Alican Yücesoy, Başak Özcan

Yapımcı: Kanat Doğramacı, Tolga Karaçelik, Kıvanç Sezer

Yapım Şirketi: Asteros Film

Omar ve Biz

İsmet sınır görevi yaptıktan sonra yeni emekli olmuş bir askerdir. Sivil hayatta çevresindekilerle iletişim kurmakta zorlanan İsmet’in ailesi de kendisinden uzaklaşmaktadır. Oğlu Amerika’ya gitmiş, karısı da oğlunun yanına gitmek istemektedir. Türkiye - Yunanistan sınırındaki evlerinde iki göçmenle ansızın komşu olmak zorunda kalan İsmet’in yaşadığı insani tecrübe, politik bakış açısı ve önyargılarıyla yüzleşmesini sağlayacaktır.

Maryna Er Gorbach, Mehmet Bahadır Er
Kara Köpekler Havlarken (2009) ve Love Me (2014) filmlerini birlikte çektiler ve ikili birlikte çalışmaya devam ediyorlar. Üçüncü filmleri Omar ve Biz (2019) dünya prömiyerini Uluslararası Varşova Film Festivali’nde yaptı.

Soluk

İnsanları her zaman hayat birleştirmeyebilir, bu kez ölüm farklı kapılar açacaktır. Orta yaşlı huysuz Tamer, ne kendisine ne de başkalarına bir yararı olamamış hayata tutunmak için arkadaşlarına sarılmış hasta bir adamdır. Okuduğu okulu, hedeflerini, evliliğini, ailesini ve sonunda da yaşamını yarım bırakmıştır. 30’lu yaşlarına gelmiş, annesi ve abisiyle aynı evi paylaşan işsiz Aslı; Tamer’in tam tersine hayat dolu fakat içine kapanık genç bir kadındır. Vaktinin çoğunu Tamer’in evinde geçiren Aslı artık kendine bir amaç edinmiştir. Kendine bir dost, bir akıl hocası, bir yol gösterici bulmuştur. Hastalara son nefeslerinde eşlik eden bir hasta bakıcı Celil ise çocukluğu mezarlıklarda oynayarak geçmiş, hayatı ölümle tanımış bir adamdır. Zamanı hastalarının belki de müşterilerinin hayatlarına dahil olarak geçmiştir. Bu üç karakteri birleştirecek olan hayata tutunma arzusudur.

Özkan Yılmaz
1976’da Almanya’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde sinema okudu, Marmara Üniversitesi’nde iletişim bilimleri yüksek lisansı yaptı. Akademik hayatını sürdürürken kısa filmler ve belgeseller çekti. Sinema dünyasına geçiş yaptıktan sonra, hem yardımcı yönetmen hem de yürütücü yapımcı olarak pek çok filmde yer aldı. Son dönem çalıştığı filmlerden bazıları: Kız Kardeşler / Emin Alper (Yardımcı Yönetmen), Anons / Mahmut Fazıl Coşkun (Uygulayıcı Yapımcı), Buğday / Semih Kaplanoğlu (Yardımcı Yönetmen), Evdeki Yabancılar / Dilek Keser, Ulaş Güneş Kacargil (Yapımcı).

Yönetmen: Özkan Yılmaz

Senaryo: Benan Baf Yılmaz, Özkan Yılmaz

Görüntü Yönetmeni: Özgür Eken

Kurgu: Ömer Özyılmazel

Sanat Yönetmeni: Ceyda Yüceer

Oyuncular: Emrullah Çakay, Aslı İnandık, Uğur Polat

Yapımcı: Benan Baf Yılmaz, Tolga Tekdurmaz, Mustafa Karadeniz, Özkan Yılmaz

Yapım Şirketi: Çakıl Film

Topal Şükran’ın Maceraları

10 yaşında geçirdiği bir kazadan dolayı sakat kalan ve hayatı boyunca insanlarla ortak bir nokta bulmaya çalışan Şükran’ın diyalogsuz ve trajikomik hikâyesini anlatıyor Topal Şükran’ın Maceraları. Şükran insanlarla bağ kurmak için ne kadar çabalasa da, özellikle karşı cins ile ilişkilerinde hep hüsranla karşılaşır ve sonunda hem cinsine yönelir. Ancak burada da hüsranla karşılaşır ve bir kez daha yere düşer. Şükran’ın, insanlarla iletişime girerken yaşadığı çaresizliğin, izleyici olarak bizim çaresizliğimizden pek de bir farkı yoktur.

Onur Ünlü
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, İletişim Sanatları bölümünden mezun oldu. Daha sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Anabilim dalında yüksek lisansını tamamladı. Yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği birçok film projesine imza attı. Ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilen ve ödül alan birçok filmi vardır. En popüler işlerinden bazıları Leyla ile Mecnun, İtirazım Var, Güneş'in Oğlu, Beş Şehir ve Kırık Kalpler Bankası’dır.

Yönetmen: Onur Ünlü

Senaryo: Onur Ünlü

Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir

Kurgu: Ayris Alptekin

Sanat Yönetmeni: Emel Erden

Oyuncular: Demet Evgar, Ayşe Melike Çerçi, Serhat Kılıç, Halil Babür, Bora Akkaş

Yapımcı: Tanay Abbasoğlu

Yapım Şirketi: TN Yapım

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!