Antalya'da Görmeniz Gereken Farklı Rotalar

Şehrini Tanı05 Kasım 2021
19B OKUNMA
Paylaş

Kış aylarında Antalya'da tatilini geçirecek olanlar için alternatif rotaları listeledik. 

Keyifli gezmeler.

Gazipaşa- Koru Plajı Doğal Havuzlar

Gazipaşa ilçesinin Koru Plajının doğu kesiminde yer alıyor Doğal Havuzlar. Kayalıkları halk arasında “yalı taşı” olarak adlandırılıyor. Koru Plajı caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı Akdeniz sahilindeki 17 merkezden birisi. Bu plajın kendi kendini filtre eden tek deniz olma özelliğine sahip olduğu söyleniyor.

Gazipaşa hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayınız. 

 

Fotoğraf: İlker Fatih Şahiner

Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi, ilçe merkezine 5 km mesafede. Az bir yükseklikten düşmesine rağmen yüksek bir debiyle akan şelalenin beslendiği en büyük kaynak karstik bir yapıya sahip olan Dumanlı Kaynağı. Karstik yapı nedeniyle beyaz renkli sarkıtların oluştuğu şelalede hem akım çok güçlü hem de su oldukça soğuk. Şelalenin debisinin yüksek olması su sporları için elverişli bir ortam sağlıyor. 

Demre- Myra Antik Kenti

Myra Antik Kenti özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlüdür. Günümüz kalıntılarını, akropolün güney eteğinde yer alan tiyatro ile her iki yanında yer alan kaya mezarları oluşturur. Tiyatronun hemen iki yanında, kabartmalı veya düz kaya mezarları yer alır. Likyalıların ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış örnekleri olan Myra mezarlarının içinde, ölüyü ve yakınlarını betimleyen kabartmalı mezar en ilginç örneklerden biridir. 

St. Nicholas Kilisesi
Efsaneye göre; 270 yılının 25 Aralık gününde Myra kentinin fakir aileleri kapılarına içinde çeşitli yiyecekler, oyuncaklar bulur. Bu armağan gelenek haline gelir ve tüm kent bu armağanları kimin bıraktığını merak ediyordu; bir gece kent bekçisi, sırtında koca bir torba taşıyan St. Nicholas yani Noel Baba’yı görene kadar. 
Kilisenin içinde St. Nicholas’a ait olduğu  kabul edilen lahdin üzerinde balık pullarına benzeyen formlar dikkat çekiyor. Bu süsler, ‘Denizcilerin Azizi’ olarak kabul edilen Noel Baba lahdine özgüdür. Lahitteki kemiklerin bir kısmı  1087’de korsanlar tarafından İtalya’nın Bari kentine kaçırılmış, kalan kısmı Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir. 

Kaş- Xanthos

Tarih boyunca hep cesaretleriyle anıldılar Xanthoslular, özgürlüklerine öylesine düşkünlerdi ki tek endişeleri bir gün esir düşmek olmuş hep. Esaret korkuları akıl almaz bir gelenek benimsemelerine neden olmuş; kentin en iyi ailelerinden seçilen küçük bir grup başka şehirlere gönderilir, ta ki bir gün ‘topluca ölüm’ haberi gelene kadar. Halk esir düştüğünde topluca intiharı seçiyor; o küçük grup şehre geri dönüp şehri yeniden kuruyor. Xanthos halkı iki defa toplu intihar etmiş  ve kent yeniden kurulmuş. Likya tarih sayfalarına, ‘cumhuriyet yönetimi uygulayan ilk ülke’ olarak da geçiyor. İ.Ö 300’lü yıllarda, bölgedeki  23 kent bir birlik kurarak  demokratik bir yönetim benimsemiş ve İ.Ö 2’inci yüzyılda  Xanthos’u başkent seçmişler. Bölgenin en önemli kararları bu kentte alınmış. Persler, Romalılar, Bizanslılar hepsi bir şeyler eklemiş bu kente. Surlar, tiyatrolar, anıtlar, mozaikler, su yolları..

Sarıhacılar Köyü

Sarıhacılar Mahallesi'ndeki 300-400 yıllık düğmeli evler, tarihi cami ve tarihi göç yolu misafirlerini zamanda yolculuğa çıkarıyor. Tarihi pek çok dönemin izlerini taşıyan Sarıhacılar Köyü ziyaretçilerin ilgi odağı. Antalya'nın Akseki ilçesinde 800 yıllık geçmişe sahip Sarıhacılar Mahallesi, Osmanlı mimarisi tarzındaki evleri ve İpek Yolu ile turistlerin ilgisini çekiyor.

Serik- Aspendos Antik Tiyatrosu

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan antik kenttir. Aspendos’un tarihi M.Ö 10. yüzyıla dayanmaktadır. Su kemerleri ve Antik Aspendos Açıkhava Tiyatrosu günümüze kadar ulaşmıştır; Aspendos Tiyatrosu hala dimdik ayakta, o muhteşem akustiğiyle büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nun büyüleyici hikayesi için buraya tıklayınız. 

Karain Mağarası

Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biri olan Karain Mağarası’nda, Alt Paleolitik dönemden başlayan ve geç Roma dönemine kadar süren yerleşim izlerine rastlanmıştır. Türkiye’nin önemli arkeolojik alanlarından biridir.

Aksu- Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti, bir zamanlar Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış bir antik kenttir. Perge Antik Kenti, Helenistik dönem içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında yer alıyor. Kentin tarihinin MÖ 1200’lerden önceye kadar uzandığı söyleniyor. Arkeolojik buluntular arasında yer alan obsidyen ve çakmaktaşı buluntular Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağından itibaren Perge’nin yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir.

19B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!